4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 218-219. Sayfa Pasifik Yayınları
“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 218-219 Pasifik Yayınları” en doğru cevapları burada bulabilirsiniz.
4. Sınıf Pasifik Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 218-219. Sayfa Cevapları
4. Sınıf Pasifik Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 218
“Besinlerimiz” ünitesinde sağlıklı bir yaşam için düzenli ve dengeli beslenmemiz gerektiğini öğrenmiştik. Besinler de tıpkı elektrik ve su gibi tasarruflu kullanmamız gereken kaynaklardır (Görsel 6.6). Besinler de diğer kaynaklar gibi sınırlıdır ve tasarruflu kullanılmazsa bitebilir. Besinlerin hiç tüketilmeden atık hâle gelmesi israf olarak adlandırılır.

Tüm dünyada üretilen besinlerin yaklaşık üçte biri hiç tüketilmeden israf edilmektedir. Evsel besin israfının yaklaşık yarısını sebze ve meyveler oluşturmaktadır. Bu, ekonomik olarak da çok büyük bir kayıptır. Ekonomik kaybın yanında israf edilerek çevreye atılan besinler, çevre kirliliğine de neden olmaktadır (Görsel 6.7). Besin israfını önlemek için ihtiyacımız kadar besin almalıyız. Aldığımız besinleri bozulmadan tüketmeye özen göstermeliyiz. Buzdolaplarımızın ön raflarına son kullanma tarihi yakın olan besinleri koyarak bunları öncelikli olarak tüketmeliyiz.

Besin israfının önlenmesinde alınması gereken önemli tedbirlerden biri de yeniden kullanmadır. Örneğin artan ekmekler fırınlanıp ufalanarak köfteye katılabilir. Yediğimiz portakalların kabukları rendelenerek keklere katılabilir, soyulan domates kabukları kaynatılarak domates salçası yapılabilir.
Yeniden kullanma yalnızca besinlerin tasarruflu kullanılmasında değil suyun tasarruflu kullanılmasında da önemli bir yer tutmaktadır. Örneğin sebze ve meyveleri yıkamak için kullandığımız suyu bir yerde biriktirerek bahçelerin sulanmasında kullanabiliriz.
Siz de yeniden kullanıma örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Limon ve portakal kabukları ile kek yapılabilir, sebze ve meyve kabuklarını çöpe atmak bahçeye gömebilir ve gübre elde edebiliriz.
4. Sınıf Pasifik Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219
Günlük yaşamınızdaki faaliyetler sonucunda oluşan çöpleri evlerinizden veya bulunduğunuz mekânlardan nasıl uzaklaştırıyorsunuz? Çöpe hangi tür maddeleri atıyorsunuz? İnsanlar tarafından oluşturulan çöpler kimler tarafından toplanmakta ve nasıl değerlendirilmektedir? Arkadaşlarınız ile yorumlayınız.
Cevap: Evde çöpleri ayrıştırma yöntemi ile cinsine göre ayırıp öyle atık ve geri dönüşüm kutularına atıyoruz. Örneğin plastik, cam, metal ve karton gibi atıkları geri dönüşüm kutularına atıyoruz. Diğer çöpleri ise çöp kutusuna atıyoruz.
Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 214-216. Sayfa Pasifik Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.