4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 118-119-120. Sayfa Pasifik Yayınları

“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118-119-120 Pasifik Yayınları” en doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

4. Sınıf Pasifik  Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118

4. sınıf fen bilimleri sayfa 118 pasifik yayınları
1. BÖLÜM: MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER

Yukarıdaki görselleri dikkatlice inceleyiniz. Şemsiye, havlunun yapıldığı kumaştan, havlu ise şemsiyenin yapıldığı kumaştan yapılsaydı sonuç ne olurdu? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.

Cevap: Şemsiye, havlunun yapıldığı kumaştan yapılsaydı suyu emer ve çok ağır olurdu. Şemsiyeyi taşıyamazdık. Üstelik su akıtırdı. Havlu ise, şemsiyenin yapıldığı kumaştan yapılsaydı, elimizi yüzümüzü kurulayamazdık. Çünkü bu kumaş suyu emmez.


4. Sınıf Pasifik  Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119

MADDELERİ SINIFLANDIRALIM

Kullanılacak Malzemeler

Kâğıt havlu
Naylon poşet
Madenî para
Toplu iğne
Su
Kürdan
Odun talaşı
Leğen
Mıknatıs

Etkinliği Yapalım

Arkadaşlarınızla dörder kişilik gruplara ayrılınız. Gruptaki arkadaşlarınızla adil bir şekilde görev dağılımı yapınız.
Odun talaşı ve toplu iğneleri karıştırınız. Mıknatısı karışıma yaklaştırarak mıknatısın hangi maddeleri çektiğini, hangi maddeleri çekmediğini gözlemleyiniz.
Mıknatısı sırasıyla madenî para, kürdan ve kâğıt havluya da yaklaştırarak mıknatısın bu maddeleri çekip çekmediğini gözlemleyiniz.
Leğen içerisine madenî para, kürdan ve toplu iğneleri atınız. Bu maddelerin suda yüzme ve suda batma durumlarını gözlemleyiniz.
Leğeni su ile doldurunuz. Su içerisine kâğıt havlu, naylon poşet ve kürdanı batırıp çıkararak bu maddelerin suyu emip emmediklerini gözlemleyiniz. Ellerinizle dokunarak nesnelerin suyu emip emmediğini kontrol ediniz.

Defterinize aşağıdaki gibi bir tablo çiziniz. Etkinlikteki gözlemleriniz doğrultusunda tabloyu “X” işareti ile doldurunuz.

Cevap:

suda batan-batmayan, suyu emen emmeyen maddeler

Hangi maddeler suda yüzüyor, hangileri suda batıyor? Buna hangi duyu organlarınızı kullanarak karar verdiniz?

Cevap:

Suda yüzen ve suda batan maddeleri gözlem yaparak, yani görme duyu organımızı kullanarak karar verdik.

Hangi maddeler suyu emmekte, hangileri suyu emmemektedir? Buna hangi duyu organlarınızı kullanarak karar verdiniz?

Cevap:

Suyu emen ve emmeyen maddeleri gözlem yaparak ve dokunarak karar verdik. Derimiz ve gözlerimizi kullandık.

Hangi maddeler mıknatıs tarafından çekilmekte, hangileri mıknatıs tarafından çekilmemektedir? Buna hangi duyu organlarınızı kullanarak karar verdiniz?

Cevap:

Mıknatıs tarafından çekilen ve çekilmeyen maddeleri görme duyu organımız ile karar verdik.


4. Sınıf Pasifik  Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120

Ayşe kardeşi Mustafa, su dolu küvetin içinde neşeyle oynuyordu. Mustafa, plastik ördeklerin suda yüzmesinden büyük keyif alıyordu. Ayşe, mutfaktan metal bir kaşık getirerek kardeşi Mustafa’ya verdi. Mustafa kaşığı da ördekler gibi yüzsün diye suya attı. Fakat kaşık suda battı. Mustafa tekrar ördekleriyle oynarken Ayşe’nin gözü batan kaşığa takıldı. İçinden “Demek ki her madde suda yüzmüyor. diye düşündü.

Ayşe’nin de fark ettiği gibi her madde suda yüzmez. Suda yüzme ve batma, maddeyi niteleyen temel özelliklerden birisidir. Bir maddenin suda yüzdüğünü veya battığını görme duyu organımızla algılayarak gözlemleriz. Kibrit çöpü, kuru yaprak, kurşun kalem, odun talaşı gibi maddeler suda yüzer. Madenî para, metal kaşık, porselen tabak, cam bardak, altın yüzük gibi maddeler ise suda batar (Görsel 4.1).

suda yüzen ve suda batan maddeler
Görsel 4.1

Siz de suda yüzen ve batan maddelere örnekler veriniz.

Cevap:

Suda yüzen maddelere örnekler

Tahta parçası

Plastik şişe

Strafor köpük

Suda batan maddelere örnekler

Demir vida

Cam bardak

Metal kaşık

 

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 111-112-113-114-115. Sayfa Pasifik Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiketler